Slag om de Schelde rit

Kaart wordt geladen...

Wanneer: 29 apr 2023
Tijdstip: 10:00 - 17:30
Waar: Coudorp 41, Nieuwdorp
iCal: zet in (digitale) agenda

Soort: T
Afstand: 2
Systeem: B+GPS

Legenda
Soort: (T) toer/recreatief, (S) sportief, (B) beurs/bezoek
Afstand: (0) geen route, (1) afstand rit <100 km, (2) afstand rit 100-200 km, (3) afstand rit >200 km 
Systeem: (K) kaartlees, (B) Bol-pijl, (T) tekst/beschrijving


Op zaterdag 29 april organiseert de regio Zuid-West een themarit rond de Slag om de Schelde. Eind 1944 werd deze belangrijke operatie door de geallieerden uitgevoerd om de toegang tot de Schelde en dus de haven van Antwerpen zeker te stellen. In een roemruchte slag hebben voornamelijk Canadese troepen Zuid-Beveland en Walcheren bevrijd en zo een doorbraak geforceerd die de geallieerden in staat stelden snel verder door te drukken om de rest van Nederland te bevrijden. In 2020 is deze operatie verfilmd.
Wij treden in de voetsporen van deze helden door een bezoek te brengen aan het bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp in de provincie Zeeland.

Programma
Ontvangst is tussen 10:00 en 10:30. Parkeren op de binnenplaats van het museum en bijkletsen met koffie en gebak. Vervolgens krijgen we een uitgebreide rondleiding met gidsen. Aansluitend is er een gezamenlijke lunch in het restaurant.

In de middag volgt een mooie toerrit door de ‘Zak van Zuid-Beveland’, een van de mooiste gebieden van Zeeland, dat gelukkig is overgeslagen bij de herverkaveling. Je vind er heerlijke kronkeldijkjes en weeltjes temidden van een overvloed aan appel en perenboomgaarden die op dat moment volop in de bloei staan. We passeren ook nog diverse punten die ons herinneren aan de Slag om de Schelde.
Eindpunt van de rit is rond 4 uur in restaurant ‘De Landing’ met een kop soep. Dit etablissement ligt op de plek aan de dijk van de Westerschelde waar de geallieerden aan land gekomen bij het begin van de invasie. Het uitzicht is er prachtig. Voor deelnemers die willen blijven eten (op eigen kosten uiteraard) is er gelegenheid.

Kosten
De kosten voor deze dag zijn €40 per persoon, €80 per equipe.
U krijgt hiervoor ontvangst met koffie en gebak, toegang tot het museum en rondleiding met gids, lunch en bij het eindpunt een kop soep. Deelnemers in het bezit van een museum jaarkaart kunnen €12 pp terug krijgen bij de balie van het museum.

Inschrijven: voor 20 april via onderstaand formulier

Als regio Zuid-West rekenen wij op uw komst naar onze eerste rit sinds een aantal jaren. Wacht niet te lang met inschrijven, want het aantal deelnemers is beperkt.