Memorial Rit Luik > Rome > Luik

Kaart onbeschikbaar

Datum/Tijd
Datum(s) - 9 aug 2014
10:00

Weblink:


Memorial Rit Luik – Rome – Luik

9-8-2014 10:00

Precies 50 jaar geleden schreef Austin Healey alweer geschiedenis in de autosport. Na de unieke “dameszege” van het duo Moss-Wisdom in de Luik-Rome-Luik van 1960, was het nu de beurt aan Rauno Aaltonen en Tony Ambrose, om als zegevierders op 29 Augustus 1964 Spa binnen te rijden. Met deze overwinning in de laatste échte Luik-Sofia-Luik werd een finaal punt gezet achter een lange reeks (1931 tot 1964) van de beruchte Marathon de la Route. Regio Flanders van de AHOCN wil dit gebeuren op een gepaste manier in de bloempjes zetten en organiseert op Zaterdag 9 Augustus een speciale Luik-Rome-Luik rit doorheen het oostelijke deel van de Ardennen.

Wij starten in Spa, precies op het plein waar ook destijds de deelnemers vertrokken (In 1964 waren er dat 105 waarvan 21 de eindstreep haalden…). Dan rijden wij in de voormiddag de originele route van Spa tot noord Luxemburg, inclusief twee regelmatigheidsproeven (hierover meer later). Roadbook, rally plaat, deelnemersbatch en time sheets zijn allen geïnspireerd door de originele documenten van de LRL, alleen willen wij dit parcours op een rustige en veilige manier afleggen, om na een pic-nic lunch langs een prachtige landelijke route doorheen een hoekje Luxemburg en Duitsland via het Eifel natuurgebied terug te keren naar Spa.

Hierna nog een aantal praktische punten:

 1. Waarom op Zaterdag?
  Zowel voor vele Vlaamse als voor Nederlandse deelnemers is Spa een flink eindje rijden, en een vroege-ochtend vertrek plus een vrij lange terugrit s’avonds, kunnen een aantal potentiële deelnemers afschrikken. Maak er dus een leuk weekendje Ardennen van: Aankomen op vrijdagavond of zaterdagavond en in de regio Spa blijven overnachten is wellicht een aanrader voor wie van ver komt. Contacteer het Office du Tourisme de Spa en vraag hun hotel-restaurant gids “Pays des Sources 2014” via info@spatourisme.be of ga direct op hun site www.spatourisme.be . Deze regio loont echt wel de moeite.
 2. Regelmatigheidsproeven
  In het parcours dat we s’ochtends rijden zitten er inderdaad twee “regularities” of RT’s in rallytaal. Deelnemen hieraan is volledig optioneel en er wordt hieraan geen wedstrijd of klassering verbonden ( Verzekeringstechnisch trouwens niet toegelaten) Voor wie zijn kunnen op dit gebied wil uittesten geven we wel een (lage) te respecteren gemiddelde snelheid en wordt de mogelijkheid geboden zijn tijd te registreren en te vergelijken met de optimale “nul tijd”. Voor rallyrijders een makkie, voor (nog)niet rallyrijders een kleine kennismaking. Zorg wel voor uw eigen chronometer…
 3. Maaltijden
  Een licht ontbijt en een Pic-Nic lunch zijn in de prijs begrepen. Om de totaalkost binnen de perken te houden wordt er geen diner voorzien, maar op de aankomstplaats is er een ruim terras voor hapje en drankje, en voor wie tijdig boekt is er een gezellig-maar kleinrestaurant (Le Petit Normand ( +32 (0)87 47 49 04). Verder telt de regio een groot aantal restaurants voor ieders smaak en budget; zie hogergenoemde gids van Tourisme Spa.
 4. Afstand en tijd
  Vanaf 9.00 uur s’ochtends, samenkomst in of voor het Blu Radisson Palace Hotel op de Place Royale in het centrum van Spa. Briefing -! Belangrijk !- om 10.00 uur stipt. Vertrektijd eerste deelnemer om 10.30h. Daarna om de minuut. Ochtendrit ca. 70 km (inclusief tijd om te tanken in Luxemburg). Namiddagrit ca. 90 km (met enkele km. onverhard…)
 5. Pechverhelping
  Pechverhelping wordt niet voorzien door ons maar wie via Marsh verzekerd is heeft dat in zijn polis zitten. Daar we direct bij het circuit van Francorchamps rijden, zijn er ook wel een aantal goede garages in de buurt, inclusief Matoul bij Stavelot, gespecializeerd in oldtimers. (Garage J. C. Mathoul rue du Pont de Cheneux 2 4970 STAVELOT 080/80 20 53)
 6. Deelnemen
  Inschrijven via dit formulier. Kosten: 25 Euro per auto plus 25 Euro per persoon. Te storten op IBAN NL33 RABO 0160 4427 96 op naam van Healey Club Flanders / Austin Healey Owners Club NL.Het aantal deelnemers is beperkt tot maximaal 50 equipes. Afsluiting inschrijvingen op 31 Juli.

Wie nog meer wil weten kan steeds even bellen met:
Paul Borloo: GSM: +32 (0)475.25.79.62
Philippe Deckers: GSM: +32 (0)475.48.44.44
Voor de Healey Club Flanders,
Het LRL Team