Kastelen Tour

Kaart wordt geladen...

Wanneer: 11 mei 2024
Tijdstip: 09:30 - 22:30
Waar: Haereweg 4, Olst
iCal: zet in (digitale) agenda

Soort: T
Afstand: 2
Systeem: B

Legenda
Soort: (T) toer/recreatief, (S) sportief, (B) beurs/bezoek
Afstand: (0) geen route, (1) afstand rit <100 km, (2) afstand rit 100-200 km, (3) afstand rit >200 km 
Systeem: (K) kaartlees, (B) Bol-pijl, (T) tekst/beschrijving


De traditionele Kastelentour van Regio Oost wordt dit jaar op 11 mei gereden. We hebben een ervaren uitzetter gevonden die voor ons een prachtige toertocht heeft uitgezet in Midden Overijssel. Een rit die ons langs 14 prachtige kastelen en landhuizen voert. Een aantal kastelen en Havezaten zijn nog in privébezit en niet of slechts gedeeltelijk opengesteld. Maar in veel gevallen hebben we er onderweg wel een prachtig gezicht op.

We beginnen ‘s morgens bij kasteel De Haere in Olst waar we u verwelkomen met een kopje koffie en wat lekkers. Er is ruim gelegenheid om te parkeren en voor de ingang hebben we 6 gereserveerde plaatsen voor mensen die wat moeilijk ter been zijn. Als u wat eerder aanwezig bent, kijk dan even in de tuin. U vindt er de restanten van een oude folly en de grootste zonnewijzer van Europa. Vlakbij ligt een deel van de IJssellinie, één van de grootste verdedigingswerken van na de oorlog.

Na de koffie starten we onze tocht in noordelijke richting en maken een eerste stop bij Havezate / kasteel Nijenhuis in Heino. Hier is een grote beeldentuin met meer dan 100 beelden. We hebben de mogelijkheid een korte bezichtiging te doen en misschien komt u later nog eens terug om ook het kasteel met museum te bezoeken. De geschiedenis ervan gaat meer dan 600 jaar terug! We vervolgen onze tocht door de bossen richting de rivier de Vecht naar Dalfsen. En ondertussen zien we opnieuw een aantal landhuizen langs de route. In Dalfsen gebruiken wij de lunch bij restaurant “De Witte Gans”.

Na de lunch gaan we verder met het tweede deel van onze tocht, in zuidelijke richting. We zien al snel het enige overgebleven middeleeuwse kasteel van Overijssel, het
Imposante kasteel Rechteren. Het ligt op een eilandje in een dode arm van de rivier de Vecht. Niet lang daarna komen we op de top van de Lemelerberg. Hier kunt u eventueel nog even met een kopje thee genieten van het prachtige uitzicht vanaf het terras van het theehuis. Opnieuw kunnen we onderweg kennismaken met het fraaie Overijsselse landschap en een aantal kastelen.Het eindpunt van de rit is in herberg ”De Pot” in Markelo. Daar kunnen we op het terras nog even napraten onder het genot van een drankje en bitterballen die wij u namens de regio Oost aanbieden.

De rit heeft het karakter van een toertocht met duidelijke routebeschrijving zonder “zoekplaatjes” en gaat over goed toegankelijke verharde wegen. Bij de routebeschrijving hebben we een uitgebreide omschrijving gevoegd van alle bezienswaardigheden die u onderweg tegenkomt.Alles bij elkaar een prachtige en uitstekend verzorgde toertocht, in het prachtige Midden Overijssel, waar u langs plaatsen komt waarvan u het bestaan niet vermoedde.

Feiten op een rijtje

Datum : 11 meiStart : wij verwachten u tussen 09.45 en 10.00 uur, omstreeks 10.30 uur kunnen de eerste deelnemers vertrekken.
Startplaats : Kasteel De Haere / Heereweg 4 Olst
Lengte : ca. 105 km
Prijs : € 55,- per equipe
Inbegrepen : ontvangst met koffie + lekkers, goed verzorgde lunch met koffie/thee/melk/sap, drankje met bitterballen na afloop en rally schild voor op de auto.

De inschrijving is beperkt wat betreft het aantal deelnemers tot maximaal 40 equipes, dus als u wilt meedoen graag tijdig reserveren.
TIP: als u over een museum jaarkaart beschikt neem die dan mee. Mogelijk kunt u hier onderweg nog gebruik van maken.

Heeft u vragen? 
Neem dan contact op met de regiomanager Oost, Han Punte: +31 6 53 17 58 02

Met vriendelijke groet,

AHOCN regio Oost