9e Twentse Zomerrally

Kaart onbeschikbaar

Datum/Tijd
Datum(s) - 23 aug 2015
10:00

Weblink:


9e Twentse Zomerrally

23-8-2015 10:00
9e Twentse zomerrally.

Twente was in de middeleeuwen een onderdeel van het Germaanse stamgebied.

De oudste vermelding van Noord-Twente stamt uit het jaar 797. Later verdwijnt de naam Noord-Twente en is er alleen nog sprake van de gouw Twente. Deze gouw was groter dan het huidige Twente, want hij omvatte ook het ten noorden van het tegenwoordige Twente gelegen Niedergrafschaft Bentheim in Duitsland.

In de middeleeuwen leefden de meeste Twentenaren van de landbouw, met name akkerbouw. De boeren woonden in kleine sociale gemeenschappen, de buurtschappen. Enkele kennen we nog zoals “Oele”, een buurtschap in de gemeente Hengelo en “Stokkum”, een buurtschap bij Markelo.

Ouderen onder ons die het Twentse dialect nog spreken kunnen zich zelfs ook nu nog verstaanbaar maken tot in Bentheim.

Op Twentenaren werd in vroeger tijden door grootstedelijke Nederlanders neergekeken als een nijver, gesloten, eigenaardig, religieus boerenvolkje uit het verre oosten des lands.

Als antwoord hierop hebben de nuchtere Twentenaren het volgende gedicht bedacht.

Oet de goaldn korenaarn
skeup God de Tweantenaarn,
en oet ‘t kaf en d’ restn
de leu oet ‘t Westn

Het platteland van Twente word nu gekenmerkt door bossen, weide en een essen landschap omzoomd met houtwallen waar kleine beekjes en riviertjes door het landschap meanderen. Boerderijtjes met oranje pannendaken liggen verscholen achter de korenvelden en zijn vaak omringd met eikenbomen. Vele kleine stadjes zoals Borne, Delden en Diepenheim hebben hun pittoreske aanzicht behouden.

Door dit mooie landschap is nu een rit van ongeveer 110 km uitgezet. De rit start, zoals gebruikelijk, bij cafe “de Pot” in Markelo ( Potdijk 9,  7475 SL Markelo). De route is uitgezet als bol/pijl en vermeld tevens  de straatnamen. Misrijden is dan ook bijna uitgesloten. De route gaat uitsluitend over verharde openbare binnenwegen en kan op een rustige wijze worden bereden.

Verzamelen vanaf 09.30 uur. Het vertrek is op eigen gelegenheid vanaf 10.30 uur.
Om deze mooie rit mee te maken wordt een kleine bijdrage gevraagd van € 7.50 per equipe. Hiervoor mag u dan wel rond toeren in Twente, krijgt u koffie met gebak, routeboek, een picknick pakket voor onderweg en drankjes op de eindbestemming.

Het is handig als u zich even opgeeft voor deelname.

Met vriendelijke groet,

René Gras / Jan Spiele

 

Foto’s van eerdere versies van dit evenement zijn te vinden in de galerij