8e Veluwe rit

Kaart wordt geladen...

Wanneer: 28 jul 2024
Tijdstip: 09:00 - 18:00
Waar: Aardhuis 1, Hoog Soeren
iCal: zet in (digitale) agenda

Soort: T
Afstand: 2
Systeem: B

Legenda
Soort: (T) toer/recreatief, (S) sportief, (B) beurs/bezoek
Afstand: (0) geen route, (1) afstand rit <100 km, (2) afstand rit 100-200 km, (3) afstand rit >200 km 
Systeem: (K) kaartlees, (B) Bol-pijl, (T) tekst/beschrijving


Ook dit jaar wordt het weer genieten van een prachtige Veluwerit en wel op zondag 28 juli. De route is uitgezet door Tom Kleve die de vele wegen en fietspaden op de Veluwe zeer goed kent. Als traditie wordt nu ook weer een bezoek gebracht aan een cultureel of historisch gebouw.

Het AardhuisOntvangst en start
Wij starten nabij Apeldoorn op een koninklijke plek, namelijk bij het Aardhuis, een jachthuis uit 1861 van Koning Willem III. Het heeft naast een horecagelegenheid ook een bezoekerscentrum voor de Kroondomeinen van ’t Loo.

Het adres is: Aardhuis 1, 7346AA Hoog Soeren.

Jullie worden ontvangen met een kop koffie/thee en een gevulde koek. Na de briefing vertrekken wij ongeveer om 10.00 uur.

Lunch
Voor een uitgebreid lunchbuffet gaan wij naar brasserie The Valley. Deze is gelegen op het terrein van The Links Valley, een golfbaan. Deze 9-holesbaan behoort tot de beste ter wereld en is reversible, dus van twee zijden te spelen en is daarmee de eerste in Europa. Van het terras van de brasserie heeft u een prachtig uitzicht over de golfbaan.

Aankomst
Na het bezoek aan de VSM (zie hieronder) gaan we naar het terras van Huize Bloem. Het terras ligt op ca. 10 meter afstand van de spoorlijn. Hier sluiten wij af met een heerlijk drankje.

Route
De route van ca. 110 km loopt over de Veluwe waarbij diverse bezienswaardigheden kunnen worden aangedaan. Zoals o.a. de Naald, een obelisk in Apeldoorn geschonken door de Apeldoornse bevolking aan Koningin Wilhelmina, De man met de twee hoeden, een bevrijdingsmonument tegenover de Naald, Paleis Het Loo, het zomerverblijf van 1686 tot 1975 van de koninklijke familie, Het verscholen dorp, een onderduikgelegenheid in de Tweede wereldoorlog, de Stakenberg, een vindplaats van grafheuvels, de Bostoren, een 40 meter hoge uitzichttoren. Tom Kleve zal deze plaatsen nader toelichten in de routebeschrijving.

VSM-fotoKort voor het einde van de rit brengen wij een bezoek bij de VSM, de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. Op het terrein zijn een oud station, een draaischijf, een locomotievenloods, een kolenopslag met kraan en diverse locomotieven en rijtuigen te zien.
De VSM rijdt op het traject Apeldoorn – Dieren en doet de dorpen Beekbergen, Loenen en Eerbeek aan. Het traject loopt tussen de Veluwe en de IJsselvallei door, met een afwisselend bos en weidelandschap. Het traject maakt deel uit van de zogenaamde ‘Koning Willem III-lijn’, welke officieel van Dieren, via Apeldoorn richting Zwolle loopt. De lijn van Apeldoorn naar Dieren is aangelegd in 1887 en de lengte bedraagt ongeveer 22 km.

Jaarlijks wordt in het eerste volle weekend van september het stoomtreinfestival ‘Terug naar Toen’ georganiseerd. Tijdens het festival zijn meer dan 10 stoomlocomotieven actief.

Als je om 15.15 uur bij de VSM bent, kun je de aankomst van de stoomtrein van 15.30 uur uit Apeldoorn beleven.

Inschrijving
Het inschrijfgeld per equipe bedraagt € 59. Als u alleen komt is dit € 33. Daarvoor krijgt u bij aankomst koffie/thee met een gevulde koek, een lunchbuffet, een drankje bij het einde van de rit, een routeboek en een rallyschildje.
Niet AHOCN leden betalen € 25 extra per equipe.

AHOCN Regio Veluwe