6e Halloween Avondrit

Kaart onbeschikbaar

Datum/Tijd
Datum(s) - 24 okt 2015
16:00

Weblink:


6e Halloween Avondrit

24-10-2015 16:00
Voordat we aan de feiten van de Halloween Avondrit beginnen, eerst maar eens kijken waar Halloween vandaan komt en wat de betekenis er van is. Internet is daarbij een handig hulpmiddel. Halloween, ook genoemd All Hallows’ eve(ning), is de Engelse naam voor Allerheiligenavond. Het feest wordt gevierd op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt.
Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes, en roepen “trick or treat” (de keuze gevend tussen een plagerijtje uithalen of een versnapering krijgen). De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Het feest is in de negentiende eeuw door Ierse immigranten naar de Verenigde Staten gebracht.Engeland
In Engeland werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen de Britse eilanden binnenvielen vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen, en ook het eren van de doden.

In sommige gebruiken die zich in Engeland rond Allerheiligen en Allerzielen ontwikkelden, hebben negentiende-eeuwse onderzoekers wel overblijfselen willen zien van het Keltische nieuwjaarsfeest Samhain (= einde van de zomer), dat ook op de avond van 31 oktober zou zijn gevierd. Op deze dag speelden, dacht men, het geloof aan de terugkeer van de zielen van overledenen naar hun vroegere woonplaatsen, en de angst voor de aanwezigheid van bovennatuurlijke wezens een rol. Bewijzen voor deze visie ontbreken echter.Zoals elk feest onderging ook het wereldse Halloween-feest in de loop der tijd voortdurend veranderingen. In Schotland worden in de negentiende eeuw jongeren genoemd als deelnemers aan Halloween spelen die lagen in de sfeer van de magie en voorspellingen. Weer later werd Halloween vermeld als kinderfeest.Amerika
Door Engelse, Schotse en Ierse immigranten werd Halloween in de negentiende eeuw in Amerika geïntroduceerd. Uit die tijd worden wel kattenkwaad en onruststokerijen door jongeren vermeld. In de twintigste eeuw werd Halloween in Amerika vooral een feest waarbij kleine kinderen als spoken verkleed en met uitgesneden pompoenen als lantaarns langs de huizen gingen om te vragen om een traktatie of te dreigen met een grap (treat or trick). Sinds de jaren tachtig neemt de populariteit van het feest bij volwassenen echter toe. Ook is er een groeiende belangstelling voor de aankleding en versiering van feest en feestgangers waarneembaar die haar inspiratie vindt in zo groot mogelijke griezeligheid.

Vanuit Amerika heeft Halloween zich de laatste decennia over heel West-Europa verspreid, vooral onder invloed van griezelfilms, televisieseries en de commercie. Daarbij wordt de vermeende heidense achtergrond sterk benadrukt. Het feest wordt voorgesteld als een Keltisch feest van 2000 tot 5000 jaar oud.

De aandacht die in Nederland en België aan Halloween wordt besteed stijgt, maar heeft bij lange na niet het niveau van dat in de VS. Dat zal ook te maken hebben met het feit dat op 11 november in de lage landen het Sint Maartensfeest wordt gevierd. Het meest opvallende gebruik van dit feest is dan ook de deuren langs gaan met een lampion en bedelen om snoepgoed.
Tot zo ver de geschiedenis les.

Nu we up-to-date zijn kunnen we terug naar waar het ons om gaat, namelijk de

 6e HALLOWEEN AVONDRIT.

Het hoort er allemaal bij: het is al vroeg donker, wellicht is het koud, misschien valt er wel een regendruppeltje (hoewel: liever niet); is dit allemaal geen probleem voor je dan is de Halloween avondrit, georganiseerd op zaterdag 24 oktober 2015 door de leden van Zuid-Zuid iets voor jou.

Deze rit is ongeveer 110 km lang en is een avontuur door de Limburgse heuvels en dalen in het donker, een uitdaging voor rijder en navigator! Smalle wegen, kleine weggetjes, donkere wegen en pikkedonkere wegen: het komt allemaal voorbij in deze Halloween avondrit.

Uiteraard verwachten we veel inschrijvingen en deelnemers. We verwachten echter ook dat de deelnemers en hun auto’s “aangepast” aangekleed zijn.

Startpunt en eindpunt:
Restaurant Aan De Meule in Beek-Genhout. Hier ben je vanaf 18.00 uur welkom voor een kop koffie of thee met vlaai, waarna vanaf 19.00 uur gestart kan worden. Halverwege is er een stopplaats waar warme wintersoep en een broodje wordt geserveerd. Het eindpunt is weer Aan De Meule in Beek-Genhout, vanaf 22.30 uur worden we hier weer terugverwacht.

Inschrijfgeld € 24,00 per equipe of € 12,00 per persoon. De dranken en soep zijn hierbij inbegrepen, evenals een uitgebreide routebeschrijving. Tevens is de route beschikbaar op GPS, via email: halloween@healey.nl

Het inschrijfgeld vooraf overmaken op rekening NL54 RABO0161428908 t.n.v. AHOCN regio Zuid-Zuid, onder vermelding van Halloween rit 2015.

Verdere informatie via de uitzetters van de Halloween Avondrit:
Roland Lamers en Nick Tilmans.   halloween@healey.nl