n de Vesting van Bourtange om 15.30 uur was op zaterdag 9 november de start van de 12e De Langste Nacht: een rally van Noord- naar Zuid-Nederland van 650 kilometer over kleine weggetjes in het donker. Dat alleen is al een opgave op zich. Daarbij geteld de regen die niet voorspeld maar wel gekomen was: ingrediënten voor een intensieve rit.

21 Equipes hadden zich aangemeld en de sfeer was vanaf het begin prima. Nieuw in dit jaar was de instapklasse. De opzet van deze klasse is om nieuwkomers te laten kennismaken met De Langste Nacht, zonder dat ze direct de hele nacht hoefden door te gaan. Zij eindigden om ongeveer middernacht in Lelystad. 

De TC's waren weer bezet door veel lieve en behulpzame vrouwen en mannen die soms in het holst van de nacht op afgelegen koude - soms natte - en donkere plekken hun taak uitvoerden. Petje af daarvoor! Ook de pauze locaties waren bemand door vrijwilligers die voor  koffie en iets lekkers gezorgd hadden en de deelnemers voor de rest van de nacht een hart onder de riem staken. Ook deze mensen: hartelijk bedankt!

De traditionele stamppot maaltijd werd tijdens de lange pauze geserveerd in Heerenveen rond 20.00 uur. Omdat er in dat restaurant nog een ander feest gaande was hadden we live muziek en dus werd het ook daar heel gezellig! Het volgende deel van de route werd in de kaarten ingetekend en de tussenstanden met veel belangstelling op de schermen bekeken.

Gelukkig was het van toen af aan droog. Daarna weer verder tot de middernachtelijke stop op het terrein van de Rijksdienst Wegverkeer in Lelystad, waar op de kombaan een regularity test werd gereden. Spectaculair!!  De deelnemers mochten eerst een paar rondjes proefrijden om te voelen hoe het was om de Healey met grote snelheid om een schuine baan door de bochten te sturen. De meeste deelnemers kregen al snel de smaak te pakken en zelfs degenen die van tevoren gezegd hadden dat nooit te zullen doen, verzamelden hun moed en genoten! De echte test was als volgt: vijf Healey's startten kort na elkaar en moesten van de vijf ronden proberen er drie in dezelfde tijd te rijden. Het equipe Millar/Nelissen lukte het om dit foutloos uit te voeren. 

Ook bij de RDW was er in een loods voor koffie en koek gezorgd en konden de deelnemers even pauzeren. Daar werd ook gesleuteld, helaas zonder het gewenste resultaat en het equipe Peters moest opgeven. Opvallend was ook dat er redelijk veel publiek was gekomen om dit geweldige intermezzo mee te maken. Start en finish stonden onder leiding van Rien van Vliet en Paul Mol. Maar ook daar nog vele andere vrijwilligers om hand- en spandiensten te verrichten.

Vanaf Lelystad ging het daarna over een volgens uitzetter Eric Klunder 'gemakkelijke' route naar Elst bij Rhenen waar de laatste iets langere pauze was bij Octagon Parts. Het was inmiddels al rond drie uur ’s nachts. Ook daar weer een warm onthaal en lekkers voor de inwendige mens. 

Verder ging het weer, de man met de hamer kwam steeds om de hoek kijken maar werd uiteindelijk door iedereen verslagen! 

Met twee equipes minder, die waren uitgevallen wegens problemen met de Healey, haalde de rest van het parcours de eindstreep bij hotel Mastbosch in Breda. Daar werd gezamenlijk ontbeten om 08.00 en werden de prijzen uitgereikt.

We kunnen met tevredenheid terugkijken op een geslaagd evenement. Slechts één boze boer kruiste ons pad maar nam genoegen met het feit dat er vergunning was voor deze rit en ging niet verder dan een beetje mopperen. Een klein minpuntje was dat er soms te hard gereden werd en dat is kwalijk vooral in de zones waar het bord “verboden harder dan 30 te rijden”. De controles met lasergun waren ook deze keer nuttig!

Er is een prachtige fotoreportage gemaakt door fotograaf Fischer zie www.healey.nl onder foto’s/media.