Early Bird Rit 2018 Regio Noord

Toegegeven, wat vroeg in het seizoen, maar wel een week na het veranderen van de winter- in de zomertijd organiseerde Regio Noord de eerste tourrit van het seizoen. In de uitnodiging stond dat we op 31 maart om 6 uur zouden vertrekken, om een deel in het donker en een deel in het daglicht te rijden. Gelukkig voor de uitslapers ontvingen de deelnemers een paar dagen voor de tocht het bericht dat de ontvangst naar 6.45 uur was uitgesteld; voor onze equipe toch drie kwartier extra slaap na het verjaardagsfeest de dag ervoor. Dus om 6 uur de handschoenen en de jas aan, de Healey uit de schuur en Bas, de jongste schoonzoon op de bijrijderstoel naar ons clubhuis in Witten. 

Daar aangekomen wachtte onze regiomanager Henk Hensen alle deelnemers op met koffie en koek om de rit niet te beginnen met lege maag. Nadat de laatste deelnemer, die overigens het dichtst bij de startplek woont, ook was gearriveerd kregen we een korte instructie en werden routeboeken uitgedeeld met het alom bekende bol-pijl systeem. 

Bas had het navigeren snel onder de knie en het eerste uur toerden we door prachtige gebieden ten oosten en zuidoosten van Assen richting Schoonloo. Daar ging zo een beetje het licht aan en weer naar de westkant van de A28 reden we door de mistflarden door de landerijen met in de rug de opkomende zon. 

Dat deed mij denken aan de Drentse dichter Roel Reijntjes (1923-2003) die ik eens hoorde op de Regionale Omroep Noord en Oost (RONO) toen hij vertelde over de Witte Wieven in Drenthe. De sfeer die hij toen uitdroeg, daar reden wij vanmorgen door. De Witte Wieven omarmden de Healey en lieten haar weer gaan. Soms ook een vroege wandelaar of een schichtige ree die wegstoof over het land na het overweldigend geluid van onze auto in de ochtendmist. 

Helemaal in daglicht ging het laatste deel van de tocht naar Smilde, waar Guido en Esther van der Veen ons na bijna 100 km opwachten met een mooi paasontbijt in Eetcafé de Oude Veenhoop. Daar ook Bas gecomplimenteerd met zijn foutloze aanwijzingen; "hij mag blijven" is dan het grapje wat na een geslaagde navigatierit in Drenthe wordt gemaakt. We waren beiden onder de indruk van het moois dat de provincie ons op dit tijdstip van de dag heeft laten zien. 

Inmiddels hebben we in de regio afgesproken dat er volgend jaar weer een Early Bird wordt georganiseerd, gezien het succes komen er vast een aantal deelnemers bij!

Olf Boesjes