Boucles de Bastogne 2018 in de sneeuw

De Boucles de Bastogne is een rally die in zijn 'Legend' versie het midden houdt tussen regularity en snelheid. Na 2015 verhuisde de rally van Spa naar Bastogne maar daar heeft het evenement geen schade van ondervonden. 

Naast de 'Legend' is er een mildere 'Classic' klasse met ruimere tijden - maar wat heet... 60 km/uur ligt 20% boven het maximum voor regelmatigheidsrally's in Nederland. In de Ardennen zijn de condities bovendien zwaar: veel onverhard, geaccidenteerd, haarspeldbochten, bossen, sneeuw, gladheid, duisternis... 

De Classic Boucles had dit jaar proeven op andere locaties dan de Legend-Boucles. De legs vinden plaats op afgesloten trajecten, de sfeer is altijd geweldig met veel enthousiaste toeschouwers en typisch Belgisch vermaak langs het parcours. 

Dit verslag is een bewerking van de aantekeningen van Healey driver Jan Piet van der Meer, die zich maar steeds afvraagt waarom niet meer Nederlandse Healeys deelnemen aan dit spektakel. 

Historic Healey Rally Team

Net als vorig jaar schreven drie 'Nederlandse' Healey-equipes in voor de Classic Boucles, weer als Healey-team: de blauwe MkI bemand door Robert Millar en Joe van Burick, de zwarte MkI, de oudste auto van het hele veld, bemand door Jean-Louis Renard en Thomas Stichtermans en de rode MkIII bemand door Jan Piet van der Meer en Koen Weijers. Michiel Sanders en Bart van Zijl maakten ook deel uit van het Healey-team maar reden in een BMW waarmee zij 29e overall werden - als debutant een geweldige prestatie. 

Winterse omstandigheden

In de winterse Ardennen kunnen condities nogal wisselen. In het weekend van 2 tot 4 februari was het koud (0 tot -5∞C), het sneeuwde af en toe flink dus de wegen waren glad, modderig en onvoorspelbaar. Vooral de kleine wegen en onverharde bospaden. Jan Piet: "Tijdens de ritten van zaterdagavond viel er zoveel sneeuw dat wij zicht hadden van 20-50 meter en om dan met 60km/h gemiddeld over die wegen heen te gaan is een ware uitdaging voor chauffeur, navigator en auto. Aan het einde van het weekend zat een bevroren laag modder over de hele auto heen, voor de sponsors was er toen weinig eer te behalen."

Goede resultaten

Op een paar kleine zaken na hebben de Healeys het, zoals verwacht, weer geweldig gedaan en de rally kunnen uitrijden. Jean-Louis en Thomas zijn zelfs 19e overall geworden van de 155 deelnemers, werkelijk een heel goed resultaat want onze Belgische vrienden zijn opmerkelijk goed in dit spelletje (nog nooit heeft een buitenlander de Classic-klasse gewonnen). Van de MkIII van Jan Piet moest in de bossen nog een dynamo worden vervangen. Dat kostte zowel tijd als een mooie klassering. 

Er deed dit jaar ook een vierde Healey mee, 'the Orange Bastard' met Mark Schmidt en Midas Nelissen. Mark en Midas reden de Legend-klasse, waarin de snelste tijd telt. Hun 3000 Mk1 heeft wat last gehad van de omgeving, zoals de ondergrond, de bomen en wat er zo meer onderweg is. Maar ook zij hebben een flink aantal mooie legs neergezet. De Legend en de Classic zijn gedurende de rally geheel van elkaar gescheiden, vandaar dat Mark en Midas met een eigen service crew in een apart huis zaten, verderop in Bastogne.

 

Service crews

Speciaal voor de Classic Boucles hebben de Healey-deelnemers een team samengesteld om dit Belgische geweld te overleven. Het culinaire team bestond uit koks Conny en Godelieve, de echtgenoten van Jean-Louis en Jan Piet. Ben ten Hove had de leiding van het service team, maakte de planning en coördineerde de teams. Mark Dufhuis, runde samen met Ruud, voor de intimi Neef, het eerste team voor de serieuze reparaties. 

Service Team 2 van Barry Janssen en chauffeur Ben zorgde meer voor het snelle werk op afstand. Barry heeft jaren op de 6 uur van Spa staan sleutelen, hij kan dus als een dolle problemen analyseren en het vervolgens (tijdens de race) weer recht sleutelen. Ben heeft lange ervaring in rallyrijden en weet wat rallyservice is. Aanvankelijk zouden wij nog  een derde service team hebben maar die lagen helaas ziek op bed thuis in Nederland.

Jan Piet vindt dat de twee service teams het, met wat improvisatie, prima hebben gered. "Dank, Het was weer leuk met z’n allen. En alle auto’s hebben het daarom keurig uitgereden!"

Jan Piet: "Verder hadden we nog de nodige ondersteuning van professionele fotografen en videomakers die de Healeys gelukkig wel erg fotogeniek vinden. Met deze riante ondersteuning in een dito riant huis voor 18 man in Bastogne hebben wij dit geweld weer prima overleefd." 

De mannen van de service hebben af en toe natuurlijk best kou geleden. "Om ze wat op te warmen stond er na een koude dag een heerlijk dampende jacuzzi in de tuin van het huis, biertje erbij en alles was weer goed."

"Luc Verbeke heeft met zijn zoon Dennis video’s en een groot aantal van de foto’s gemaakt. Luc werkt voor Autoweek, maar dit was vrije tijd! Klik hier voor enkele foto's.

Klik hier voor een filmpje van de Boucles.

Dank aan allemaal voor de ondersteuning en de teamgeest, het was weer super."

Volgend jaar nog meer Healeys, wie doet ermee?

Jan Piet van der Meer