OP STAP MET 'ZUID -  ZUID' NAAR SCHOTLAND

 

Wat ons een mooie gelegenheid leek om Schotland te verkennen bleek een waar feest te worden.

Vorig jaar tijdens het Healey weekend hoorden we dat er misschien nog een plaats beschikbaar zou zijn bij 'Zuid Zuid', die een alternatief had gevonden voor de reeds volgeboekte Euromeet in Crieff. Omdat wij onze zinnen al een tijdje op Schotland hadden staan hebben we toen contact gezocht met Harry Mostard en konden daar alsnog een kamer in het Winnock Hotel in Drymen boeken.

Vanaf dat moment was er regelmatig mailverkeer (van Harry) over de SCOTTISH RIDE dat doorging tot op de ochtend voor vertrek. Tijdens de informatieavond in maart hebben we al met een groot deel van de deelnemers kunnen kennismaken en werden wij uitgebreid geïnformeerd over het programma en de mogelijke routes.

 

– IJmuiden verzamelen

Nadat wij op eigen gelegenheid naar IJmuiden zijn gereden, hebben we daar de Zuid Zuid- deelnemers samen met de 'Euromeeters' ontmoet, met name ook tijdens het heerlijke buffet wat aan boord van de Deense DFDS werd aangeboden. Nog wat moeite met alle namen van de deelnemers natuurlijk en af en toe een gefronste wenkbrauw bij het Limburgs wat soms wat moeite kostte. De avond afgesloten met een doorzakkertje en dan naar de hut om te slapen. Voor sommige koppels heeft dit ongetwijfeld nog tot discussies geleid omdat één van beiden via de ladder naar bed moest. De andere dag gaf Toos aan (ze is sinds kort 80!) dat vanaf de ladder
opzij het bed inrollen het beste werkt! Speciaal te vermelden: Toos die vanaf nu als pin-up voor de club verder gaat!

%image_alt%

– Het rijden

In Newcastle, na nog een uitgebreid Engels ontbijt aan boord, de Healeys starten en in verschillende groepjes met de hele karavaan op pad. Wij met de Zuid Zuiders naar het hotel in Drymen en de rest naar Crieff.  In de namiddag zijn we in Drymen aangekomen en hebben we al een eerste indruk van het moois dat Schotland ons te bieden heeft.

Terwijl we gezamenlijk aan het diner gaan worden de routes besproken en 'partnerkeuzes' gemaakt voor de volgende dag. Wie gaat met wie en welke van de routes zullen we morgen rijden. Vanwege de weersverwachting hebben we gekozen voor een kortere route en zoals later zou blijken is daarin het hemelwater voor de rest van de week zo ongeveer gevallen. Vanaf dag 2 komt de zon erbij en deze is sindsdien iedere dag volop van de partij geweest, zodanig zelfs dat er ingesmeerd moest worden. Volgens mij kan Harry zo de rol van NOS-weerman overnemen want niemand had het zo goed voorspeld als hij!

De routes, die perfect door Fred zijn verzorgd, worden unaniem als schitterend ervaren en tijdens de diners komen dan ook de meest fantastische verhalen los. De ervaringen op de 'single track roads' maken het rijden ook tot een belevenis waarbij de zgn 'blind summits'  voor sommigen zelfs eng zijn en sowieso alle aandacht vragen van de chauffeur. Landweggetjes waar naast het smalle asfalt pas 30cm lager weer 'berm' ligt. Of waar ineens een schaap met een lammetje loopt of een Schotse Hooglander die even met z'n hoorns zwaait zodat je echt wel in de remmen gaat!

In de routes van Fred (van Abel) bleken vele kleine-smalle- weggetjes te zijn opgenomen. Ongelooflijk hoe hij ze vindt, verrassend leuk om te rijden. Voor het uitzetten van routes is nu een nieuw Nederlands woord geintroduceerd: Freggetjes. Dit zijn kleine smalle, kronkelende weggetjes, in de route.

 

– Natuur

Je voelt je met recht midden in de natuur en het is dan ook regelmatig tijd om even te stoppen en te genieten van de prachtige vergezichten, al dan niet tijdens een pick-nick.

Omdat we het erg getroffen hebben met het weer kon Schotland zich ook van z'n mooiste kant laten zien. Met sneeuwplakkaten op de bergen en een overdaad aan bloeiende wilde planten wordt het dan ook voor iedere fotograaf feest.

De schitterende Lochs die verspreid tussen de bergen liggen zijn veelal aanleiding geweest voor de meest wilde verhalen want bij elke weeromstandigheid zien ze er weer anders uit. De verbeelding kan zodoende heel ver gaan. We hebben Nessy (van Loch Ness) niet gezien maar ik kan me voorstellen dat je haar met een beetje fantasie wel uit het water omhoog ziet komen! Zo hebben sommigen ook al Haggis gezien; het enige vliegende zoogdier dat lijkt op een konijn en uitsluitend voorkomt in Schotland. (zie foto)

%image_alt%

Tijdens het vliegen gaan de grote oren plat in de nek en worden de poten naar achteren gestrekt
om flink snelheid te kunnen maken!

 

– Entertainment

Tijdens de diners 's avonds, die door het Winnock prima zijn geregeld met altijd een ruime keus voor iedereen, werd honderduit verhaald over de belevenissen van de dag. Zelf hebben we geprobeerd bij zoveel mogelijk verschillende tafels een keer aan te schuiven om ook zoveel mogelijk mensen wat beter te leren kennen.

%image_alt%

Al snel bleek dat bij Zuid Zuid het nodige talent aanwezig is; zo had Guus het Scottish Ride lijflied geschreven wat gedurende de week meerdere keren heeft geklonken en dat enthousiast door de groep werd opgepakt. Op een andere avond nam Guus zelfs de microfoon om in een indrukwekkende stijl 'Love me tender' van Elvis te vertolken. Even later nam ook Huub de microfoon om met een fantastische stem 'I did it my way' van Frank Sinatra ten gehore te brengen. Wat een klasse! Ook niet te vergeten de rituele 'kilt-dans' van Kris en Eric inclusief het zwaaien van het grote zwaard. Iedereen heeft er volop van kunnen genieten en drie avonden werd er ook nog lekker gedanst.

 

-Pech

Soms moest er iemand even afhaken omdat er even wat gerepareerd moest worden. Kwam je er zelf niet uit of begin je sowieso nergens aan, dan werd er een beroep gedaan op Kris of Sjra die de nodige kennis meer hebben dan de meesten in de groep. Met veel geduld èn de wil om de ander uit de brand te helpen, hebben zij hun nuttige steentjes bijgedragen en diverse geslaagde reparaties verricht.

Een lastige analyse werd nog op het laatst, net voor het oprijden van de boot in Newcastle, gemaakt voor de auto van Harry. Zou het dan toch de 123 ontsteking zijn? Die gaan toch nooit stuk! Na de auto door de douane geduwd te hebben en een slachtoffer getracht te vinden die de auto dan maar de boot op sleept, bleek het euvel simpel op te lossen....gewoon even tanken!

Beroerder liep het af met de race-activiteiten van Peter die opeens geen remmen meer had en enkele malen over de kop is geslagen. Gelukkig is hij er zelf goed bij weggekomen. De poedelprijs viel hem ten deel en hij gaf die nobel aan Lucie die de schrik er even goed in had.

 

– Bedankt

De SCOTTISH RIDE betekende voor ons een heerlijke week waarin we in een prachtige omgeving veel leuke nieuwe mensen hebben leren kennen. Dankzij de inzet van Harry en Monique, maar ook van Fred, Kris en met name Sjra, en alle anderen die het samen tot een prachtige geslaagde ervaring hebben gemaakt. Chapeau!!

%image_alt%

Ab & Christine