Op 19 juni j.l. is de eerste Schouwen Duiveland Rit verreden. De rit viel onder de regio ZuidWest en is uitgezet en georganiseerd door Clemens Schretlen en Bert Groen, beiden woonachtig in Bruinisse. Dat deze heren enthousiast zijn over hun woonplek staken ze niet onder stoelen of banken. Vanaf de ontvangst was duidelijk dat ze dit noordelijkste Zeeuwse eiland beschouwen als ‘de Kroon van Zeeland’.

%image_alt%

Om 10 uur werden we met koffie en een heuse Zeeuwse Bolus (gebaksoort) ontvangen in restaurant Sailors in de jachthaven van Bruinisse. Na wat uitleg was het een half uur later starten onder een echte startvlag die men speciaal met het rit logo had laten drukken. Erg leuk! %image_alt%Via de binnenwegen en leuke dijkjes ging het, helaas nog onder een grijze lucht, maar wel met de kap naar beneden richting vliegveld Haamstede, waar de lunch was geregeld. Daar aangekomen kregen we van de plaatselijke zweefvliegclub, Vliegclub Haamstede, een presentatie over de geschiedenis van het vliegveld en de zweefvliegactiviteiten die men daar verricht. Na de lunch was er de gelegenheid om een zweefvlieg start te maken. De belangstelling was erg groot en de reacties unaniem positief. Helaas was een van de twee vliegtuigen uitgevallen, waardoor niet iedereen een vluchtje kon meemaken. Onze evenementen manager Dorine van Tuijn was gelukkig wel een van de gelukkigen en zij maakte een mooi filmpje van haar ervaring, dat je zien is op de fotogalerij op de site. Een aanrader! (zie onder voor de link).

%image_alt%Inmiddels liet het fameuze ‘Gat van Schouwen’ zich gelden. De kop van het eiland heeft ruim 200 uur meer zon dan het gemiddelde van Nederland en zowaar, de lucht trok open en het werd erg aangenaam.

 

%image_alt%
Het tweede deel van de rit voerde ons via het haventje van Burgh Haamstede langs de kust en Plan Tureluur, een uitgestrekt natuurgebied dat aan de zuidkant van Schouwen aangelegd is als vogel voedt en broed plaats. Vervolgens ging het door het prachtige Zierikzee, met de vele monumenten panden en poorten naar het haventje van Viane en uiteindelijk naar de finish bij wijnboerderij 'De Kleine Schorre’, in het schilderachtige Ringdorpje Dreischor. Genietend in de zon met een glaasje wijn werden de deelnemers een voor een verwelkomd. Er was een wijnproeverij met rondleiding gearrangeerd, gevolgd door een gezellig afsluitend diner. Indrukwekkend van deze succesvolle Zeeuwse onderneming is dat deze exclusieve wijnen erg goed ontvangen worden en zelfs geserveerd worden in de Businessclass van de KLM.

%image_alt%

We hebben een fantastische dag gehad, die nou eens niet alleen uit rijden bestond, maar de gelegenheid bood om veel met mede leden bij te praten en kennis te maken met leuke andere onderwerpen.

Clemens en Bert... Chapeau. Volgend jaar zijn we er weer bij!

 

Erik en Corine van de Klippe

 

Een uitgebreid verslag staat gepland voor Healeyblad nummer 4.